torsdag 26. februar 2009

Begonia og oppstammede Pelargonier

Vinterferien er over for denne gang. Men når dagen i dag er unnagjort er det bare en arbeidsdag igjen før det er helg, og godt er det. Det har omsider sluttet å snø, men så har vi da også fått mer enn nok, jeg er sikker på at den blir liggende til langt ut i mai. Det gjør den nok ikke, men akkurat nå virker det som om våren er uendelig langt unna. Kanskje nettopp derfor har jeg gått hen og kjøpt meg en Begonia av alle ting. Riktignok en Begonia rex med vakre blader, men dog. Jeg er forsåvidt alltid på utkikk etter spennende planter, og etter et hagebesøk i sommer har altså jeg også fått øynene opp for Begonia. Nå trenger jeg forsåvidt ikke flere ’diller’ enn de jeg allerede har. Vinduene er allerede fulle av pelargonier og Coleuser, og jeg har strengt tatt ikke plass til flere planter. Men en tur på butikken i går ettermiddag førte altså til at jeg nå er den lykkelige eier av en stykk Begonia rex. Jeg tok et par bilder, men usb-ledningen som hører til fotoapparatet er sporløst borte, så bilde må bli en annen dag.

Derfor har jeg funnet fram et bilde fra i høst istedenfor, av to pelargonier jeg holder på å stamme opp. Den største er en navnløs duftpelargonium, frøsådd mix fra Plants of Distinction. Den minste heter 'Lady Grey'. De er fremdeles ganske små, ble toppet i fjor, men når de bare får sommeren på seg vil de forhåpentligvis vokse seg til. Det er ikke alle pelargonier som egner seg til oppstamming, men disse to synes jeg er riktig så dekorative. Duftpelargoniene har en tendens til å bli litt vel store og uhåndterlige, så da disse to skjøt i været med noen kraftige skudd tenkte jeg det ville være gøy å prøve å stamme dem opp. Jeg har sett bilder av noen flotte oppstammede eksemplarer, men det spørs vel om mine blir så fine. Jeg skal iallefall prøve å holde dem i live til sommeren, så får vi se.

4 kommentarer:

Mari sa...

Lur ide det med oppstammede pelargoniumer. Har en rosepellis som er rasktvoksende kanskje jeg skulle prøve å oppstamme en stikling når det lir på?
Dine er hvertfall fine :) Hvor høye er de?

Line S sa...

Den minste delte seg selv da den nærmet seg 30 cm, mens den andre ble toppet rundt 40-45 cm. ;)

Unknown sa...

Sukk. Minner meg om den oppstammede (av et skudd fra deg - duftis) som ungene brakk i to før jul i forfjor.

Lykke til! Oppstammede går nok ikke her med to urolige unger og en katt som klatrer over alt. ;-)

Mari sa...

Spennende spennende ;) Hadde en stor ukjent duftpellis som jeg klarte å myrde i vinter, men mamma hadde heldigvis fått en stikling i fjor. Den har jeg nå fått to stiklinger av så da er det en mulighet for å få et lite sitron tre :)